Partnerstwo

udany związek, szczęśliwy związek, dobre małżeństwo
 preparaty do wybielania zebów do kupienia przez internet

Wady i zalety diety, czyli amigdalina pod lupą

Amigdalina to związek do dziś powszechnie stosowany w profilaktyce onkologicznej. Jednak obecnie budzi ona coraz większe zainteresowanie wśród naukowców. Dzieję się to dlatego, że amigdalina zawiera w swej budowie cyjanek, który może niekorzystne wpływać na nasze zdrowie. Dlaczego lek, który miał być przełomowym „panaceum” szkodzi i jak wpływa na nasze zdrowie?
shutterstock_79508599

Amigdalina to substancja zwana witaminą B 17. Występuje w dużych ilościach w nasionach migdałowca (od których nazwa związku) oraz w pestkach niektórych owoców np. w moreli, wiśni, śliwki, czy brzoskwini. Amigdalina zawiera w swej budowie cyjanek (jest on związkiem, który nadaje pestkom specyficzny gorzki smak i charakterystyczny aromat). Nie mniej jednak jego obecność jest dość kontrowersyjna dla naukowców. W latach 20. XX wieku Ernst T. Krebs ogłosił, że amigdalina jest skuteczna w walce z chorobą nowotworową. Według doktora Krebsa, aby dostarczyć odpowiednie ilości witaminy B17, a tym samym stosować profilaktykę przeciwnowotworową, wystarczy codziennie zjadać całe owoce z pestkami. Mogą to być trzy jabłka , a także całe wnętrze brzoskwini lub moreli. Do dziś na rynek leków farmaceutycznych wypuszczane są preparaty na bazie amigdaliny zalecane w leczeniu choroby nowotworowej i chętnie stosowana przez lekarzy onkologów. Związek ten   dostępny jest do zakupu w sklepach ze zdrową żywnością jako „ekstrakt z pestek moreli”. W internecie zwana jest „antyrakowym panaceum”

Czy rzeczywiście preparaty na bazie tego związku są tak skuteczne?

W 2011 roku pojawił się przegląd systematyczny ponad 200 doniesień naukowych na temat amigdaliny. Metaanaliza wykazała, że żadne z przeprowadzonych badań nie potwierdziło w stu procentach działania przeciwnowotworowego badanego związku, natomiast jego stosowanie bez nadzoru lekarskiego może prowadzić do poważnych zatruć cyjanowodorem. To ryzyko jest wielokrotnie podwyższone, jeśli przyjmujemy amigdalinę w postaci doustnej (kapsułek, tabletek) oraz przy zwiększonym poborze witaminy C. Niebezpieczny jest również niedobór witaminy B17 w naszym  organizmie.

Jakie są tego konsekwencje?

Nadmierne spożycie amigdaliny i wynikający z tego nadmiar cyjanowodoru w organizmie może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Jedzenie pestek moreli, czy czereśni może spowodować poważną niestrawność – wymioty, biegunki, bóle brzucha, gorzkie odbijania, gorycz w ustach. Możliwe opisywane skutki uboczne to niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby, niewydolność oddechowo-krążeniowa, kwasica mleczanowa. Właśnie z powodu poważnego ryzyka spowodowania groźnych dla zdrowia i życia chorób, FDA (Food and Drug Administration) zakazała wprowadzania na rynek glukuronidu nitrylu kwasu migdałowego- preparatu, będącego syntetycznie wyprodukowaną pochodną amigdaliny. Preparat ten był sprzedawany pod nazwą handlową Laetrile.

Jak wynika z powyższych danych, nie należy sugerować się powszechną i bardzo powierzchowną opinią na temat żywności. Nie należy również wierzyć krążącym legendom i przekonaniom. Najbezpieczniej jest zatem zaufać ekspertom, którzy przygotują dla nas odpowiednią i przede wszystkim zdrową dietę. Dietetycy z portalu Dietmap.pl specjalizują się z układaniu zbilansowanych planów żywieniowych, diet odchudzających, a także innych, indywidualnie dopasowanych jadłospisów. Specjaliści Dietmap konstruują diety oparte tylko na aktualnych wytycznych ze świata dietetyki, dlatego też przygotowana dieta będzie zbilansowana, zdrowa i skuteczna. Tylko taka pomoże ustrzec się przed chorobami nowotworowymi i innymi schorzeniami, które obecnie uważa się za cywilizacyjnie.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Related Posts with Thumbnails

Zostaw odpowiedź

*